Wat is dan eigenlijk : Osteopathie voor paarden ?
Osteopathie is een behandelingsvorm, die er naar streeft om het verloren evenwicht in een lichaam te herstellen. Dit evenwicht kan verstoord zijn door bijvoorbeeld :
De eerste taak van de osteopaat is dan, na het aanhoren van de klachten, uit te maken waar het probleem zich situeert. Hij doet dit door de spieren en de gewrichten te kontroleren op spanning, soepelheid, bewegingsbeperking, enz...
Hieruit kan hij afleiden wat de basisoorzaak van het probleem zou kunnen zijn. Dit wordt dan behandeld door middel van, meestal zachte, manuele technieken.
Bij een osteopathische behandeling worden nooit toestellen, of inspuitingen gebruikt, alle heil komt uit het gevoel en de handen van de osteopaat.
Een osteopaat gebruikt enkel manuele technieken
Door bepaalde spieren te ontspannen of een gewricht vrij te maken of een wervel te manipuleren wordt het paardenlichaam weer in staat gesteld zijn evenwicht te herwinnen en zo zichzelf te genezen.
Een groot voordeel van een osteopathische behandeling is dus ook dat men een paard beter kan laten presteren, zonder gevaar bij een eventuele dopingcontrole. Er wordt immers niets aan het lichaam toegevoegd, de afstelling wordt alleen verbeterd en een betere afstelling geeft meer rendement.
Wat mag men verwachten na een osteopatische behandeling ?
Vermits een osteopathie-behandeling geen symptomatische behandeling is, gericht op een pijnstillend effekt, maar een oorzakelijke aanpak waarborgt, mag men ook geen ogenblikkelijk resultaat verwachten.
Na een behandeling dient men het dier enkele dagen rust te gunnen, dus geen training of competitie maar weidegang of stalrust is ideaal. Dit om het lichaam te laten recupereren en zijn evenwicht te herwinnen. Is dit onmogelijk, dan dient men dit vóór de behandeling aan de osteopaat te melden, zodat hij hiermee rekening kan houden bij de keuze van zijn technieken. Na de rustperiode zal men merken dat het paard duidelijk rustiger, soepeler en nageeflijker is.
Meer uitleg hierover vind je ook op de vragenpagina